Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün pareçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak defosuz, esnek ve hoş bir gestaltda olmalı, kalburüstü bir aromaya ve mazbut yanmayı katkısızlayacak katıcı özelliğe ehil olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf duru ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 seneındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı ali oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en düzgün purolar olarak nitelendirilseler de birokkalı kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro muhtevaerken en ilgi etmesi gerekilen şey selim bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer selim bir nemde değil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız tat yada tatlılık maalesef mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. tam hıfız ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve muhtevaime anık kaplamak muhtevaindir. Yayımcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her zaman mefkûre nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet mefkûre puro nem değerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde muhtevailen bir puro mefkûre nem değerlerinde muhtevailiyor akseptans edilebilir. Kimine bakılırsa %65 az yada %75 çok muş kadar görülsede esasta bu nem değerleri de kimisine bakılırsa gayet onat ve muhtevailebilir en kusursuz değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan tat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro muhtevameyi çok severken ayrıksı bir isim bu nem değerinin puroya yazık edilen bir değer bulunduğunu ve asla muhtevailmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk nem üstelikı beyninde gidip gelmeden cümle aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değsorunimi purolarına ziyan verebilir. Böyle bir trok yapacaksanız bunu mümkün başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem değerleri neyi değsoruntirmektedir diyerek soracaktır olursanız kısaca söylemek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan düzenınan aroma artar, yaman azalır ve muhtevaimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça yaman artar, muhtevaimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yaşamak istiyorsanız buna zaman ve deneyim ile hüküm vereceksiniz. Size sima en düzgün değer bu ve bu değerde muhtevamelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek saf buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız molekül averaj 6 ay içinde sorunlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem ita üzerine yerleşmiş bu sistem sıcaklıktan özgür olmadığı muhtevain mukannen bir zaman içinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu yol bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün başüstüneğunca okkalı hararet değsorunimi olmayan ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem kıymeti bulmak muhtevain tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu değer iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek platformı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz ali nem olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o zaman ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içine dağıtılır ve nem in devamlı ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çdüzenışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile beraberinde tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek muhtevain en düzgün şık olarak önmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem nem iktibas hem nem ita özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. Gece gündüz yada zaman geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme muhtevain kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde ali nem değerlerinde çift taraflı çdüzenışarak çakılı bir nem kıymeti katkısızlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor muhtevai fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tam puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.