Puro silindir şeklinde solgunlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında duman şerhaçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak üstelik, esnek ve yumuşak bir gestaltda olmalı, dobra bir aromaya ve düzenli yanmayı katkısızlayacak kanatıcı özelliğe sahip olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf aydınlık yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk misil TDK sözlüğünün 1955 yılındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı mürtefi miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en uz purolar olarak nitelendirilseler de birokkalı mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro muhtevaerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey rast bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer rast bir nemde değil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız zevk yada lezzet maatteessüf nasıl hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. tamam muhafaza ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve muhtevaime amade benimsemek muhtevaindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hin ideal nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet ideal puro nem değerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada muhtevailen bir puro ideal nem değerlerinde muhtevailiyor akseptans edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede aslında bu nem değerleri de kimisine gereğince gayet tatminkâr ve muhtevailebilir en kâmil değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan zevk aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro muhtevameyi çok severken diğer bir insan bu nem değerinin puroya günah edilen bir valör olduğunu ve katiyen muhtevailmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk nem ayırtı ortada gidip gelmeden kamu aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değteamülimi purolarına zarar verebilir. Böyle bir varyasyon yapacaksanız bunu olanaklı evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem değerleri neyi değteamültirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca bildirmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan allıkınan aroma artar, esrar azalır ve muhtevaimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça esrar artar, muhtevaimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde ara vermek istiyorsanız buna hin ve deneme ile karar vereceksiniz. Size sima en uz valör bu ve bu değerde muhtevamelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah husus yaklaşık 6 ay içerisinde teamüllevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem tevdi üzerine müesses bu model sıcaklıktan müstakil olmadığı muhtevain mukannen bir hin içerisinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tempo bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı evetğunca lüks suhunet değteamülimi olmayan ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem kıymeti hazırlamak muhtevain dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu valör iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek dünyaı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz mürtefi nem olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o hin diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki su haznesindeki üstteki bir fan bağışı ile humidor içine dağıtılır ve nem in devamlı ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çallıkışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile omuz omuza yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek muhtevain en uz seçenek olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem kabız hem nem tevdi özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. Geceleyin gün yada sezon geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme muhtevain kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde mürtefi nem değerlerinde çift taraflı çallıkışarak çakılı bir nem kıymeti katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor muhtevai fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamam puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.